|
Piekarnia Gawłowski-Waloch działa od 1978r. Powstała w Wieluniu, specjalizuje się w produkcji pieczywa pszennego i żytniego.
Specjalnością zakładu jest chleb
pieczony na naturalnych kwasach, bez polepszaczy...
Chleb, podstawa naszego żywienia, może mieć swoje oblicza.
Oblicze tradycyjne to chleb, który piekła kiedyś nasza babcia i prababcia, pachnący,
doceniany przez domowników, znaczony przed spożyciem znakiem krzyża, spożywany do ostatniej kromki, a jego okruchy skrzętnie zbierane.
Tę tradycję przejęła również nasza piekarnia. Nasz chleb jest nadal szanowany, doglądany, dotykany rękami piekarza, ręcznie formowany, sprawdzany czy
się dopiekł, pieczony z najlepszych gatunków mąki, na naturalnych kwasach bez dodatku sztucznych środków.
Jedna z naszych tajemnic :
Chleb pełnoziarnisty produkowany jest z łamanego, moczonego ziarna żyta na kwasie uzyskanym metodą fermentacji wielofazowej, z dodatkiem drożdży, mleka odtłuszczonego w proszku, w
bochenkach o różnych kształtach , fermentujacych w formach.
Recepta - Chleb pełnoziarnisty z żyta
1. Ziarno żyta łamane | 60kg |
2. Mąka żytnia razowa typ 2000 | 40kg |
3. Drożdże | 1.50 - 2.00 kg |
4. Sól biała | 1.50 - 1.70 kg |
5. Mleko odtłuszczone w proszku | 4.00 kg |
6. Do smarowania form | |
- olej jadalny
| do 0.30kg |
lub | |
- margaryna | do 0,40 kg |
7.
- Grys kukurydziany
- Siemię Lniane
- Soja łamana
- Płatki owsiane
- Słonecznik łuskany
| do 10 kg |
Wymagania jakościowe wg PN-92/A-74101
|
|